Vad avgör priset på en hjärtstartare?

Visserligen ska man inte låta priset vara det avgörande när man köper in livsavgörande produkter som hjärtstartare och förstahjälpen-kit.  Men när marknaden är full av olika modeller där många erbjuder liknade funktioner så blir det trots allt priset som avgör i längden.


Vad avgör då priset på en hjärtstartare?

Det som framförallt avgör priset på en hjärtstartare är vilka funktioner den har. Det kan vara allt från att ha möjligheten att uppdatera den med nyare programvara till att den har hög IP-klass (hållbarhet).  Att fler funktioner ger högre pris är förståeligt. De som söker en billig startare med få funktioner kan alltså pressa priset.

De som enbart söker efter den billigaste hjärtstartaren klickar säkert igång google och skriver ”hjärtstartare pris ” i sökrutan. Det är lätt att hitta olika jämförelser och hitta den med det lägsta inköpspriset. Men det betyder inte att det är den produkt som är billigast i längden.

Orsaken är nämligen att det finns en del detaljer som behöver bytas ut på startaren med jämna mellanrum. Det är framförallt batterier och elektroder.

På batterifronten så mäts startarnas Stand-By tid. Eftersom de inte förväntas användas så ofta är det detta som är jämförbart. Denna tid varierar kraftigt. En startare har en tid på 2,5år. Det kan låta länge men är ändå i underkanten av vad andra kan prestera. Det finns nämligen modeller som istället har 5 år. Med andra ord blir batterikostnaden dubbelt så dyr på den första modellen.

Det samma gäller elektroderna som även de har liknande hållbarhet. Välj en startare med hälften så lång livstid på elektroder och batterier och plötsligt har du dubbelt så stor driftskostnad…

Om priset är lite högre än de andra på marknaden och garantin är två år längre kanske man även bör ta det säkra före det osäkra. Att lägga ut 14000 kr på en apparat som är trasig efter 5 år och inte ha någon möjlighet att lämna in den på garanti är rätt så trist…