Tre begrepp inom lånevärlden

Ett sätt att spara pengar på online, kan vara att använda sig av nätet för att jämföra olika aktörers räntor och villkor. Det kan dock vara lätt att gå vilse i alla begrepp som bankerna använder sig av om man inte är insatt. Här är några begrepp som kan vara bra att ha koll på, och som förhoppningsvis underlättar letandet efter det bästa lånet.

Annuitetslån

Annuitetslån är en term som kan lämna många frågande. Har man ett annuitetslån betyder det helt enkelt att både amorteringen och räntekostnaderna betalas på ett vis som är förutbestämt. Låntagaren betalar helt enkelt alltid samma summa vid varje tillfälle som en inbetalning sker.

Oftast handlar det om en inbetalningsfrekvens på en gång per månad, men det kan lika gärna vara en gång om året eller en gång i veckan. Det som är viktigt är att det alltid är samma summa.

Räntekarta

Räntekarta är en tjänst som Svenska Dagbladet erbjuder. Tjänsten går ut på att man kan jämföra sin framförhandlade ränta mot vad andra runt omkring en har lyckats skaffa. På en hemsida kan den som vill (som är privatperson) med bolån, ange uppgifter om det.

Uppgifterna man skriver in är bindningstid, vilken bank det är, vart man bor och det år som lånet togs. Det här markeras sedan med hjälp av en röd pil på en Sverigekarta. Då det är många tusen som redan har informerat tjänsten om sina bolån, är det enkelt att jämföra med andra i ens närhet.

Uppläggningsavgift

Något som är viktigt att ta hänsyn till om man ska hitta ett billigt lån är uppläggningsavgiften. Ofta är den kostnaden dock försumlig, men vill man se till varje krona kan det vara något att hålla ögonen på.

Uppläggningsavgiften är helt enkelt den kostnad som ska betalas av låntagaren när denne tar ett större lån.