Pressa lånets kostnad

Oavsett vilket lån du har finns tydliga fördelar att pressa lånets kostnad. Varför betala mer än man behöver? Det går att göra via ett par enkla steg.

  • Välj längre amorteringstid för lägre månadskostnad

Är summan som ska betalas på lånet per månad för hög? Kontakta banken och fråga om amorteringstiden kan förlängas. Det är ofta möjligt och innebär att lägre summa behöver betalas per månad. Genom att ha längre amorteringstid kommer däremot ränta betalas ett fler antal månader vilket skapar dyrare totalbelopp att betala. Det pressar alltså inte lånets totalkostnad – men månadsbeloppet.

  • Jämför lån via låneförmedlare

Enklaste sättet att jämföra flera olika banker är att använda låneförmedlare. Ett företag som tar in offerter från 20 – 30 banker och presenterar detta för den person som vill låna pengar. Man behöver därmed bara göra en enda ansökan samtidigt som det går att få ett tiotal låneförslag.

  • Jämför årligen

Den ränta som du blir erbjuden grundar sig på din kreditvärdighet. Sedan kommer räntan vara lika hög under hela löptiden även om din kreditvärdighet ändras. Det betyder alltså att många betalar onödigt mycket för sina lån.

Gör en räntejämförelse när lånet tecknas men gör sedan även en ny varje år. Är det ett lån som löper i fem år bör alltså ny lånejämförelse ske fyra gånger. Det finns stora summor att spara oavsett om det handlar om ett lite större privatlån eller bolån.

  • Välj få – men stora – lån

Det är bättre att ha ett enda lån på 100 000 kr än exempelvis fem lån på 20 000 vardera. Det är samma lånesumma men räntan och villkoren på de mindre lånen är generellt sämre än på de större. Det är exempelvis lättare att få längre amorteringstid och lägre ränta på ett stort lån än på ett litet.

Med andra ord tjänar de flesta på att teckna ett privatlån och sedan lösa alla sina småskulder. Detta lån kan amorteras över ett flertal år och ha en ränta som innebär att det blir betydligt billigare än att betala på de mindre skulderna var för sig.

  • Låna med medlåntagare

Med medlåntagare skapas större trygghet vilket innebär att banken lättare beviljar detta lån. Men det innebär även att räntan kan bli lite lägre än annars.

Ytterligare tips kan läsas i artikeln ”Fyra sätt att sänka dina lånekostnader” där man tar upp några av punkterna ovan men även andra faktorer som ligger till grund för hur hög lånekostnad som skapas.