Olika vägar att låna 3000kr

Alla människor kommer till situationer då de kan behöva låna pengar. Detta oavsett om det handlar om 30kr eller 3000kr. Är det mindre än 500kr finns det egentligen enbart två alternativ. Antingen lånar man från en kompis eller från en pantbank. Det finns inte något låneinstitut som lånar ut mindre summor. Det skulle helt enkelt vara ekonomiskt oförsvarbart för dem att göra detta.

Men om det handlar om över 500kr tillkommer ett alternativ till. Det är att ta ett snabblån, smslån eller micolån (Läs mer om snabblån här). Kärt barn har många namn men oavsett vad man kallar dessa mindre lån så är det samma sak. Det handlar om lån som går att få snabbt, som man betalar tillbaka snabbt och som ofta har hög ränta. Dessa går att läsa mer om på 3000.nu.


En annan väg är att låna ett större belopp via ett privatlån. Den nedre gränsen för privatlån brukar vara på 5000kr vilket gör att man inte kan låna mindre än detta. Men fördelen med privatlån är att man har längre återbetalningstid samt betydligt bättre ränta. Alternativet blir därför att låna 5000kr och betala tillbaka på exempelvis ett år istället för de 90 dagar som snabblånen brukar ha som krav. Det första man gör är att betala in 2000kr. Detta eftersom man enbart behövde 3000kr i lån egentligen. På detta sätt får man bättre villkor, lägre ränta och även möjligheten att låna lite mer än de 3000kr man behövde.

Däremot bör man tänka på att när återbetalningstiden blir längre blir även den totala summan man betalar in i ränta högre. Så även om räntesatsen är lägre än på snabblånen så är det inte säkert att det blir billigare ändå.

Så allt har sina fördelar och nackdelar. Att låna av kompisar är enkelt men inte alltid bra för vänskapen. Att låna på pantbank är billigt men kräver att man har något att erbjuda. Att låna snabblån är snabbt men man får en hög ränta. Detta medan privatlånen ger bättre ränta men detta under en längre tid. Vad passar bäst? Det beror på situation.