Olika lån – ger olika ränta

Det finns en rad olika slags lån på marknaden idag. Allt från de allra minsta där man bara lånar någon tusenlapp till de stora bolånen som kräver en bostad i pant. En sak som skiljer dessa lån åt är hur mycket man får låna samt räntenivån. Eftersom det är räntesatsen som främst är intressant har vi lagt lite fokus på detta. Här kommer jag presentera tre olika lån. Mer om lån och sparande går att läsa om på  Pengar.net.

Snabblån – Dessa lån finns under en mängd olika benämningar. Snabblån eftersom man får pengarna snabbt, smslån eftersom man kan ansöka om lån via sms eller microlån för att det är så små summor.  Fick jag bestämma namn skulle jag döpa dem till ”extremräntalån”. Men det är inte något slående namn om man vill marknadsföra dem så det är lätt att förstå att inte tar min idé till sig.


Men kolla gärna in vilken ränta de tar så förstår du vad jag menar. Det är hundratals procent upp till över 1000% i effektiv ränta. Visserligen blir det inte enorma summor eftersom lånet är så litet men man ska vara medveten om att det kostar en hel del.

Privatlån – Ett privatlån kan egentligen tas till vad som helst. Många gånger är gränsen uppåt på 150.00 eller´200.000. Här kan man hitta räntesatser på mellan 8-15% vilket är långt mycket bättre än det som nämndes ovan.

Bolån- I detta fall har man sitt hus och hem som pant till banken. Med andra ord har banken en rejäl trygghet i att man kommer kunna betala tillbaka sin skuld. Av den anledningen kan de erbjuda betydligt bättre ränta. Dagens boräntor rör sig kring 3-4% beroende lite på om man har rörlig eller bunden ränta.

Läs mer om att välja rätt lån