När kan jag låna utan säkerhet?

Att låna utan säkerhet låter i många öron som något farligt och osäkert, men så behöver det inte alls vara. Ett lån utan säkerhet är ett privatlån, men som även kan benämnas som blancolån och det är ett lån som riktar sig till något annat än just lån med säkerhet i form av till exempel en bostad eller en bil. Ett privatlån kan du använda till det ändamål du önskar. Lär dig mer om hur privatlån fungerar här.

Ett lån utan säkerhet

Med säkerhet menar man en säkerhet för banken som lånar ut pengarna, en sådan säkerhet kan till exempel vara ett hus, bostadsrätt eller en bil. Det ger en trygghet för banken att veta att det finns ett objekt med värde om det skulle bli så att låntagaren inte kan betala tillbaka lånet. Huset som köps blir en garanti för banken. Ett lån utan den sortens säkerhet kallas för privatlån och har istället för en säkerhet iform av exempelvis ett hus en högre ränta som istället blir en garanti för banken att få sina pengar tillbaka. Räntorna på ett privatlån kan skilja sig markant åt då banken är fri att sätta sin egen ränta, det bästa du kan göra är att jämföra olika privatlån.

Till vad kan jag använda ett privatlån?

Många använder idag privatlån till handpenning på bostad, flera banker erbjuder även det till husköpare. Då handpenningen ofta är en stor summa så gör det att det blir allt vanligare med ett lån för den kostnaden. Det finns även många andra områden att använda privatlån till, när du till exempel köper en bil privat och inte via bilhandlare som ett vanligt billån kräver så kan du använda dig av ett privatlån.

Du kan också använda privatlånet till köp av kolonistuga, då det är vanligt med ofri grund för ett koloniområde som gör att du inte kan ta bostadslån. Inköp av nya vitvaror och teknik och renovering av hemmet är också vanliga områden där du kan ansöka om privatlån.