Lite information om bolån

Du ansöker om ett bolån vid köp utav en bostad.  Denna typ av lån har en lägre ränta en de flesta andra lån, detta för att bostaden ligger som säkerhet för banken. Dock går ju priser på bostäder både upp och ner i värde.  Därför lånar banken bara ut 85 % utav bostadens värde. Du ska alltså ha 15 % i egen kontantinsats. Du kan också prova att ansöka om privatlån, ifall du inte har tillgång till kontantinstas.

Bottenlån och topplån

I ett bostadslån hittar du två stycken delar, ett topplån och ett bottenlån. Banken delar upp lånet i olika bitar för att skydda sig mot eventuella boprisfall. Du måste betala av topplånet snabbare än bottenlånet. Du får också en högre ränta på topplånet, detta för att banken tar en högre risk på den lånedelen. Du kan alltid förhandla till dig en lägre ränta hos banken om du har en trygg och säker ekonomi. Du ska ha lägre ränta, när banken tar en lägre risk.

Överbryggningslån och handpenningslån

Dessa typer utav lån används när du inte hunnit sälja din gamla bostad innan den nya ska betalas. Du behöver helt enkelt ett överbryggningslån och ett handpenningslån på tillträdesdagen utav den nya bostaden. Banken kräver dock att den gamla bostaden ska vara i gott skick och kunnas säljas omgående.

Lite andra tips om bolån

Tänk på att det är sambolagen som gäller vid utlåning utav bolån. Lånet tar man gemensamt. Man har ett gemensamt ansvar för eventuella förluster, men också en rättighet till vinster. Allt delas lika även om den andra går in med en högre del utav kontantinsatsen. Tänk därför på att skriva speciella avtal för den delen, annars är det sambolagen som gäller.

Binda räntan eller inte

Ofta är man lite stressad vid köp utav en ny bostad. Du borde därför inte binda räntan om du är det minsta osäker. Lägg ränta på 3 månader och läs på om fördelar och nackdelar med att binda räntan. Jag själv ser det som en försäkring att binda räntan. Du kan på så vis veta dina framtida kostnader. Men tänk också på att banken tjänar oftast pengar på folk med bundna lån. Du kan också få problem vid en eventuell flytt om du sitter med bundna lån. Fråga nära och kära om vad dom tycker om räntan, läs själv på om ämnet.