Låneförmedlarna ”saknar” smålånen

”Jämför 25 banker och hitta bästa räntan”

Ungefär så marknadsför sig låneförmedlare så som Zmarta, MyLoan och Lendo. Det är visserligen en mycket bra tjänst – men den har en tydlig svaghet. Allt för ofta lyser smålånen med sin frånvaro. Ett exempel kan tas från Zmarta som år 2017 erbjöd jämförelse av lån ner till 1000 kr. En person som ville låna denna summa skulle i teorin kunna använda låneförmedlaren för att jämföra lån. Men vid en närmare granskning visade det sig att bara två av de banker som Zmarta samarbetade med kunde erbjuda denna summa. Dessutom godkände inte dessa långivare betalningsanmärkningar.

Precis som många andra låneförmedlare så skriver Zmarta på sin hemsida att ”betalningsanmärkningar inte är något problem”. Det går absolut att hitta ett lån via Zmarta trots betalningsanmärkning. Men det är inte alls säkert bästa vägen att gå för att hitta bästa räntan – eller ens hitta ett lån som blir beviljat.

Går man igenom de samarbetande bankerna så är det ytterst få som tillåter betalningsanmärkningar. Dessutom få som lånar ut lägre summor. De allra flesta låneföretag som samarbetar med låneförmedlare är just privatlån som inte godkänner betalningsanmärkningar. Samtidigt finns det över 50 varumärken i Sverige som har smålån online. Låneförmedlarna speglar helt enkelt inte hela lånemarknaden.

En av de större låneförmedlarna försvarar sig med att de ”bara vill samarbeta med seriösa lånegivare”. De säger därmed indirekt att de dyrare lånen inte är seriösa. Men det är snarare en egen bedömning än en sanning.

Det företag som marknadsför sig med ”Marknadens billigaste lån” (med 30 dagars återbetalning) har en effektiv ränta på 33,18%. Det är ett av de lån som inte är med hos de stora låneförmedlarna. Samtidig finns där flera långivare med effektiv ränta på liknande nivåer. Vad är det som gör att låneföretag som erbjuder lägre belopp och högre räntor utesluts från låneförmedlarnas jämförelse? Uppenbarligen tål de att jämföras. Eller vågar inte låneförmedlarna samarbeta med företag som förknippas med ord som snabblån, smslån och liknande?