Jämför lånen – inte räntan

Att du ska jämföra räntan har du säkert hört tusentals gånger som ett tips på hur man ska få så billigt lån som möjligt. Jag skulle vilja säga att det är att börja i fel ände. Hur ofta får man samma tips när man ska köpa en bil? ”Kolla efter en som är billig, om den sedan funkar är en bonus”.

Betydligt bättre tycker jag det är att utgå från vilka behov man har. Detta i likhet med när man ska köpa bilen. Man funderar över om man måste ha kombi, vinterdäck, dragkrok m.m innan man går och tittar. Detsamma gäller med lån. Man bör kartlägga sina behov innan man tar och jämför de olika lånevillkoren hos olika institut. Detta innan man tar steget till att skriva på ett låneavtal.


En av de sidor man kan läsa på för att få fakta om olika låneinstitut är www.lånapengaronline.com. Här presenteras ca 10 olika ställen man kan ta lån på samt vilka villkor de har. Det är just denna kortfattade presentation av varje lån som gör det betydligt lättare att jämföra lånen än om man själv skulle gå in på varje hemsida och leta informationen.  På sidan finns även en checklista som är mycket bra att använda för att vara säker på att man verkligen behöver låna. Klicka här för att läsa den.

För även om alla vill betala så lite som möjligt i ränta så är det inte säkert att lånet med lägst ränta är det som passar dig bäst. Vad som är bäst beror på flera faktorer så som grundkraven på den som lånar, amorteringstid, om man får ha betalningsanmärkning eller inte samt om de erbjuder fast och rörlig ränta.

Det löner sig alltså att först fundera på hur mycket pengar man behöver låna och vilka avtal man kan acceptera av låneinstitutet. Därefter får man börja leta efter de som passar bäst.

Så jämför lånen innan du tecknar dem. Men stirra dig inte blind på räntan.