Hur mycket behöver du låna egentligen?

Titeln på detta blogginlägg är vad man bör fråga sig själv när man ska ta ett lån. Hur mycket behöver man verkligen låna? Att ta ett lån på ett större belopp än nödvändigt är inte speciellt genomtänkt. Lån har en extremt stor del av svenska befolkningen så det är inte fel att låna. Men att vara överbelånad kan ställa till stora problem om inkomsten faller vid exempelvis arbetslöshet eller sjukdom.
Så oavsett om du går till en storbank, eller lån penge fra www.penge365.dk (en av lånemöjligheterna i Danmark) så är första frågan som man ska besvara ”Hur mycket behöver jag egentligen”.
Andra frågan man bör ställa sig är ”Förstår jag villkoren?”. Hur villkoren presenteras är nämligen extremt olika hos de olika bolagen. Ibland ser det vid första anblicken ut som att det är tydligt vilken ränta man ska betala och vilka avgifter som tillkommer. Men när väl lånet att taget visar det sig vara annat. Men andra är betydligt tydligare mot kunden. Sök efter en lånegivare som du litar på, en som du förstår avtalen hos.


Men skapa dig en buffert!
För att undvika snabba lån bör man alltid ha en buffert. Hur stor denna ska vara finns det delade meningar om men flera banker nämner 1 månadslön, dvs så mycket pengar som hela hushållet får in på en månad. Men även om man har hängslen och livremmar så blir inte alltid livet som man tänkt sig. Då finns det flera lånebolag som erbjuder lån där pengarna betalas ut inom 24 timmar och ofta snabbare än så.
Man kan låna 10000 snabbt från Finza eller något annat stort låneinstitut. Andra alternativ är att låna pengar från en vän eller från en pantbank. Alla vägar har sina fördelar och nackdelar och dessutom handlar det mycket om summan på lånet. Att låna några hundra från en kompis kanske är okej, men vem frågar om ett lån på 10.000kr?