Hur kan tjänsten att jämföra bilförsäkringar vara gratis?

På nätet finns det flera sidor som erbjuder en gratistjänst som innebär att man kan jämföra bilförsäkringar. Kortfattat går det till så att personen som vill jämföra försäkringarna fyller i registreringsnummer och information om bilen i ett webformulär. Sedan jämförs denna information mot en databas av flera olika försäkringsbolag varpå man kan få ett svar på vilken försäkring som är billigast. Ett enkelt sätt att hitta ett bra pris men inte lika enkelt om man vill jämföra avtal, villkor och annat. Att detta kan vara gratis är inte så konstigt då det sker helt och hållet automatiskt.


Vill man istället jämföra bilförsäkringar på ett djupare plan och ställa dem mot varandra lite tydligare finns det även företag som hjälper till med detta. Även detta helt gratis. Man ringer upp ett gratisnummer och får hjälp av en person som är insatt i just bilförsäkringar. Personen kan hjälpa till att titta på olika avtal och på så vis säga vilken bilförsäkring som skulle passa bäst. Men hur kan de göra detta gratis? Det tar ju tid att sitta och prata och de behöver väll lön för detta?

Svaret är att de jobbar i samarbete med försäkringsbolagen. De kan ha samarbete med ett tiotal olika försäkringsbolag och är väl insatta i deras avtal. Om de säljer en bilförsäkring får de en bonus av försäkringsbolagen. Men fördelen är att de kan vara opartiska. Ringer man Skandia vill de enbart (självklart) sälja försäkringar hos dem. Men ringer man ett företag som har 10 olika försäkringsbolags utbud kan de välja ut den som passar bäst.

Man ska komma ihåg att det inte blir dyrare. Kostar en försäkring 1000kr per år om man kontaktar försäkringsbolaget så kostar den fortfarande 1000kr om man går genom ett sådant förmedlingsföretag. De får bara en del av denna tusenlapp som tack från försäkringsbolagen.

Med andra ord får konsumenten en bra tjänst helt gratis. Det är service ! Dessutom tjänar man ofta en hel del på att jämföra bilförsäkringarna noga innan man tecknar dem. Det är alltså både service och ekonomiskt.

På samma sätt fungerar lånjämförelser ex Långivare.nu