Hjärtstopp – Vad göra?

Det kan hända var som helst, det kan hända vem som helst, det kan hända när som helst….

Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst även om risken att råka ut för det är större om man är äldre. Men även flera andra faktorer spelar in som kan öka eller minska risken för hjärtstopp. 

För att kunna rädda liv är det därför viktigt att veta vad som kan göras för att aktivera hjärtfrekvensen igen på en person som har fått hjärtstopp. 

Både företag och organisationer brukar utbilda sin personal och sina medlemmar i grundläggande HLR. HLR står för hjärt- och lungräddning och är en metod som alla kan lära sig på några minuter. Eftersom det inte behövs några redskap eller apparater för att rädda liv kan alla med rätt kunskap göra stor skillnad om olyckan är framme.  Den del inom HLR som ska hjälpa hjärtat att komma igång består av hjärtkompressioner som genomförs med hjälp av händerna. I längden kan detta vara jobbigt att genomföra vilket betyder att det är bra att vara två som kan hjälpas åt. 

Om inte hjärtat ändå kommer igång kan en hjärtstartare användas. Det har blivit allt mer vanligt att dessa står utplacerade på offentliga miljöer och på företag som är lite större. De kostar idag kring 10.000kr vilket är den stora orsaken att mycket få privatpersoner har en hjärtstartare hemma. Men om priset skulle pressas ner kanske det kan vara en lika vanlig säkerhetsdetalj i hemmen som brandvarnaren.

En hjärtstartare är mycket enkel att använda och fungerar genom att den ger stötar till den medvetslösa personen. Dessa stötar kan trigga igång hjärtat att börja slå igen. När startaren startas upp börjar en digital röst att tala om exakt hur man ska göra steg för steg. Man behöver alltså aldrig använt eller tränat på en hjärtstartare för att kunna använda den.

Dessa två sätt kan rädda liv. Vet du hur man gör HLR? Vet du var en hjärtstartare finns?