Håll i de pengar du har – utnyttja inkomstförsäkringen

De flesta inlägg och tips jag skriver om på denna sida handlar om att tjäna pengar. Plånboken ska fyllas så att man sedan kan göra av med dem på semester eller annat roligt. En del tips är fokuserade på småjobb medan andra på fasta anställningar.

Det jag nu ska nämna är hur man säkrar den inkomst man har.

Det spelar nämligen inte någon roll om man har en extremt hög inkomst ett år om den sedan faller som en sten året efter. Har du klättrat på karriärsstegen och fått ihop en bra lön så ska du även försäkra dig för att den inte faller för långt när du är sjuk. Med andra ord – använd dig av en inkomstförsäkring.


För det första ska du vara med i A-kassan. Det är steg ett för att kunna få någon skälig ersättning vid arbetslöshet. Blir du arbetslös ersätter A-kassan din inkomst med upp till 18700kr. Du får alltså 80% av din lön men på grund av deras maxtak är det den summan som du maximalt kan få ut. Det betyder att de som har en lön på över 23.500 kr inte kommer att få ut 80%. Med tanke på att medellönen i Sverige idag är 24.000 så är det relativt många som kommer få en för liten ersättning.  Förutsatt att de inte har någon inkomstförsäkring det vill säga. Har man det är det i detta läge som den aktiveras.

Inkomstförsäkringen ser till att personen får sina 80% och kompletterar alltså utbetalningen från A-kassan upp till den summa som krävs.

Har du en inkomst på 24.000 eller mer är det därmed en stor rekommendation att teckna en inkomstförsäkring. Men kom ihåg att du även kan ha en gratis om du är medlem i facket. Är du nöjd med den behöver du inte göra något alls utan bara luta dig tillbaka och inse att du har dina pengar säkrade. Om inte – gör ett aktivt val.