Fyra vägar att låna pengar

bilBehöver du pengar till en bil och inte har sparat ihop en kapital eller möjligheten att sälja av något hemma? Då är lån ett alternativ. Några vägar att gå för att fylla upp kassakistan är följande:

Pantbanken – Låg ränta med säkerhet

Att gå till pantbanken innebär att man går till ett företag och pantsätter de ägodelar man har. De tar emot värdefulla ägodelar som guld, silver, mynt och dyrbar elektronik. Det går alltså inte att pantsätta vad som helst. När man lämnat in sin sak får man en summa som pantbanken bestämmer. Ett datum sätts även när panten ska vara löst d.v.s. när personen ska varit tillbaka och betalat tillbaka summan plus räntan på detta. Räntan brukar vara betydligt lägre än när man tar ett privatlån men detta beror på att pantbanken har en säkerhet i den sak som lämnats in. Är det så att personen inte kan eller vill hämta ut saken så säljer pantbanken den. På så vis får de in sina pengar oavsett.  Pantbank rekommenderas därför till alla som har dyrbara saker hemma. Men man ska vara säker på att man har råd att lösa panten sedan. Att se exklusiva arvegodset säljas iväg är inte alltid så uppskattat.

Låna av en vän – som kan bli ovän

”Kan du låna mig 100kr”. Det är lätt att säga till en vän. Men hur ofta säger man ”Kan du låna mig 10.000kr”. Det är just där som första negativa faktorn sitter när man lånar av vänner och bekanta. Det finns en övre gräns för vad man vågar fråga om. Den andra negativa faktorn är hur man blir sedd den dagen man inte kan betala tillbaka. Är det då att vännen snarare ser dig som ovännen?

Privatlån

En av de låneformer som finns att välja mellan är privatlån. Fördelen är att man inte behöver uppge till lånebolaget vad man vill låna till. Dessutom behöver man inte heller någon säkerhet. Ett privatlån ligger på från 5000 kr (vanligtvis) även om vissa bolag har en högre lägsta gräns. Bolagen gör en kreditprövning först och man får även uppge hur mycket man tjänar och om man har andra lån när lånet ska tas.

Nackdelen med privatlån är egentligen bara räntan. I jämförelse med de ovan nämnda vägarna så är privatlån dyrast med en ränta på 5-10%.

Huslån

Finns möjligheten ska man ta ett lån på huset. Det ger lägst ränta eftersom huset i sig är en stor säkerhet för banken att pengarna kommer att komma in.