Fördelarna med kreditkort

kreditkortetNär kreditkortet ”uppfanns” var det ett kort som enbart de allra rikaste kunde få. Ett kort som visade att personen hade en stor betalningsförmåga och som kunderna kunde lita på. Sedan dess har kreditkort blivit ett mer ”folkligt” fenomen och allt fler ser fördelarna med att handla med kreditkort istället för med bankkort.

Fördelarna är nämligen rätt många.

  1. Kontroll på månadens kostnader

Alla kreditkort har funktionen att alla inköp samlas ihop på en faktura som sedan skickas ut kommande månad. Därmed skapas först och främst en räntefri period på 45-60 dagar. När sedan fakturan kommer står det tydligt i vilka butiker som inköp genomförts under föregående månad. Genom att använda kortet kan man alltså få en tydlig kontroll på månadens kostnader.

  1. Bonusar och rabatter

Alla kreditkort har bonusar eller rabatter. I vissa fall både och. Med bonus menas att poäng samlas varje gång kreditkorten används. Dessa poäng kan omvandlas till pengar som dras av på kreditkortsskulden eller så används poängen till inköp av produkter i kortets ”Poängshop”. Ett exempel är Coops kreditkort som ger 0,5 poäng på alla inköp med kortet oavsett var det används. När det används hos Coops samarbetspartners ges upp till 1,5poäng och hos Coop ges 2poäng. Poängen kan användas till att köpa in enskilda produkter hos Coop likväl som till resecheckar eller prydnadssaker.

  1. Försäkringar

Alla kreditkort har reseförsäkring vilken aktiveras om resan köps med kortet. Vanliga försäkringsdelar är Avbeställningsskydd, Försenat bagage, Försenat flyg och Olycksfallsförsäkring. Men kortet kan även innehålla en rad andra försäkringar som gör resan säkrare. De kort som marknadsförs som ”resekreditkort” har ofta både fler försäkringsdelar och högre ersättningsbelopp än andra kort.

  1. Flexibel återbetalning

Alla kreditkort har en flexibel återbetalningslösning. Den som inte har möjlighet att betala hela fakturan kan välja att betala en mindre del på skulden och betala resterande under de kommande månaderna. Visserligen uppkommer räntekostnad men det är ett smidigt sätt att delbetala och slippa ta ett lån de månaderna som pengarna inte riktigt räckte till.