En billig försäkring blir dyr om den är för liten

Ryan Air är ett lågprisbolag som är känt för att ha mycket låga priser på flyg till Europa. Många tror att de har det billigaste priset eftersom alla jämförelsesidor visar att det är så. Men det man inte räknar med då är de tillägg som kommer om man t.ex. vill ha med sig 20kg bagage m.m. Jämför man istället resorna utifrån att man vill ha samma saker så är de inte billigast enligt en jämförelse som Aftonblandet gjort.


Detsamma gäller försäkringar. En del försäkringbolag kommer alltid mycket högt upp när man söker en billig försäkring. Men är de billigast när det kommer till kritan? Ta hemförsäkring som ett exempel. I grunden ingår inte drulletillägget. Det kallas visserligen olika på olika försäkringsbolag men handlar om att man kan vara lite extra klantig. Typ tappa glasögonen i golvet eller sätta sig på mormors kristallvas (aj..) och få ersättning. Men det är ett tillägg. Ett bolag kan ju vara billigast på hemförsäkringen men sedan ha höga avgifter på detta tillägg – som alla väljer att ha. Eller så har de hög avgift på bostadsrättstillägget osv.

De som söker efter en billig försäkring bör alltså i första hand fundera på vad för slag försäkring som behöver tecknas. Utifrån det kan en mer rättvis jämförelse göras. Självklart kan man använda sig av sidor på nätet som hjälper till att jämföra försäkringar men man bör ha i åtanke att billigast inte alltid är billigast. Det man även bör komma ihåg är att dessa sidor inte jämför alla försäkringsbolag. Det är lätt att få den känslan men det är inte så. Visserligen kanske de kan jämföra upp mot 20 olika så det är en bra jämförelse men ibland kan det även vara smart att kontakta lokala bolag som inte har möjligheten att samarbeta med dessa jämförelsesidor.

Fördelarna finns där – men man ska vara medveten om vad man får.