Avbetalning på telefon – Bättre än att låna?

Idag finns det två alternativ när en mobiltelefon ska köpas. Antingen betalas den kontant varpå ett abonnemang tecknas eller så beställs telefonen inklusive abonnemang. Är det en dyrare mobil (se exempelvis Iphone X) är det inte alla som kan betala kontant och därmed uppstår två alternativ, låna till mobilen eller betala på delbetalning.

Mobil på delbetalning

Hallon är ett av många bolag som erbjuder billiga mobilabonnemang. Hos de kan man i dagsläget hitta följande erbjudande:

Köp en iPhone XS Max 64 GB för 580 kr per månad i 24 månader. Detta förutsatt att man även tecknar ett abonemang hos dem. Total summa som du har betalat för telefonen efter denna tid är 13 920 kr.

Går man istället in på Apples egen hemsida och söker upp exakt samma telefon så går den att köpas för kontantpriset på 13 995 kr. Det bevisar att det till och med är lite billigare att delbetala telefonen än att köpa den kontant.

Låna till mobilen

Det andra alternativet är att istället betala hela summan kontant för att sedan teckna valfritt abonnemang. Det finns faktiskt en del fördelar med detta. För det första är man inte bunden till en viss operatör utan kan byta när som helst. För det andra handlar det om ägande och försäkring. Om du köpt en vara för 10 000 kr och tappar den är det denna summa som du kan få ut på försäkringen. Men hur ställer sig försäkringsbolaget till att ersätta en telefon som du enbart har delbetalat till viss del och därmed rent juridiskt inte äger.

För företag kan det även finnas en fördel att betala kontant utifrån att man får hela kostnaden på en och samma gång. Något som kan vara smidigt ur ett bokföringsperspektiv.

Men det finns även en annan orsak. Har du exempelvis betalningsanmärkningar kan bolagen neka dig delbetalning. Med andra ord måste du betala kontant. Men har du inte de pengarna är lån enda vägen. Detta eftersom det finns lån som går att teckna trots att betalningsanmärkningar finns. Men det kommer skapa en betydligt dyrare telefon.

Om vi i detta exempel räknar med ett lån på 12 000 kr och en effektiv ränta på 20 % under 1 år (normal ränta på lån med anmärkningar) skulle detta innebära att du betalat 14 4000 kr under detta år för en telefon som bara är värd 12 000 kr. Inte det bästa alternativet – men dock ett alternativ.