Att pruta på sin bilförsäkring

Du har säkert hört att man ska ställa bankerna mot varandra i jakt på den bästa räntan och att man ska pruta hos sitt försäkringsbolag för att få en billig bilförsäkring. Men det är betydligt lättare sagt än gjort. När jag själv skulle förhandla ränta till huset ringde jag runt till flera låneinstitut utan att kunna rubba räntan en promille. Detsamma gällde när huset och bilen skulle försäkras.

Att pruta är nämligen inte accepterat i Sverige. Det är enbart på några få ställen som man förväntar sig detta sätt att förhandla om priset vilket är på marknadsstånd och på bilfirmor. Men även om det går att pruta på bilen så är det extremt mycket svårare att pruta på bilförsäkringen.

 Det betyder inte att man inte kan förhandla ner priset. Men då handlar det snarare om förhandling och inte om att pruta. Skillnaden är att förhandling går ut på att du ger dem något och du får något tillbaka. Detta i motsats mot att pruta då du enbart vill ha bättre pris utan att erbjuda något tillbaka. 

Vad kan man då ge för att få bättre premie på bilen? 

För det första erbjuder mängder av försäkringsbolag rabatt om man har flera ”ägg i samma korg”. Det kan betyda att du kan få upp till 20% rabatt om du minst har tre försäkringar hos dem. Det finns även banker som även har försäkringar och de brukar mycket ofta har kombinationspaket. Är man privatkund och har lån och sparande hos dem går det även att få rabatt på bilförsäkringen. 

För det andra går det att få ner priset om man skyddar sin bil extra mycket. En säkerhet mot tjuvar och skadegörare kan av förståeliga skäl minska premiekostnaden. Bilen som alltid står i ett larmat garage kan ge en lägre premie på bilförsäkringen än den bil som alltid står ute på gatan på natten och inte har larm. 

Kan du inte få ner priset så kontrollera om någon annan kan vara skriven på bilen. Unga personer i familjen har inte många (om ens några) skadefria år vilket gör att deras premie blir högre än om bilen står på någon av föräldrarna. 

Så söker du efter en billig bilförsäkring så glöm inte att förhandla. Prutandet kan du lägga bort eftersom du inte kommer speciellt långt med detta. Men så länge du har något att ge kommer även försäkringsbolagen ge dig något tillbaka. I detta fall lägre premie på bilförsäkringen.