Att finansiera sitt lån

räkna pengarLån används främst för att finansiera ett inköp av vara eller tjänst. Bolån är enbart tänkta att tas för att köpa in boende eller förbättra sitt boende. Privatlån däremot är friare och kan användas till att köpa bil, åka på resa eller finansiera enklare renoveringar.

Men så finns det även lägen då man tar lån för att finansiera lån. Detta kallas att man gör en refinansiering av lån. Detta kan ske på flera olika sätt och av olika orsaker:

Samla småkrediter: I detta exempel har en person tagit ett eller flera smålån. Dessa är på småsummor men har en hög ränta. Det gör att kostnaden för lånet snabbt kan dra iväg. Genom att ta ett annat lån med bättre avtal kan dessa smålån lösas. Ett klassiskt exempel är den person som tar ett privatlån på 50.000 för att lösa smålån och krediter hos ett flertal olika aktörer. Skillnaden kan bli enorm gällande månadskostnad då man i detta fall har ett större privatlån istället för många små och dyra snabblån.

Förlänga lån: Att förlänga lånets löptid är även det ett sätt att refinansiera sitt lån. Detta är vanligast hos företag som erbjuder smålån. När det är någon dag kvar till sista betalningsdag, och låntagaren inser att hen inte kan betala, kontaktas kreditföretaget för att förlänga lånet. Detta kostar då en viss summa men man kan få flera extra månader på sig att betala.

Nytt lån för ett gammalt lån: Att refinansiera ett lån med ett annat lån kan i vissa fall vara en bra lösning. Men man ska då vara noga med att se på avtalet på det nya lånet. En person som har en skuld på 12000kr som ska betalas inom några dagar kan lockas att teckna ett nytt lån hos en annan kreditgivare för att därmed betala den gamla skulden.  Problemet är här att man då tar ett större lån än tidigare. Det första lånet kanske var på 10.000 och därtill hade det lagts en räntekostnad på 2000kr. Nu lånas istället 12.000kr som det i sin tur kommer ränta på.

Att gå denna väg är som att rulla en snöboll framför sig. Den går att skjuta framåt så länge som den är liten. Men plötsligt är den så stor att den inte går att flytta längre. Detta är tillfället då låntagaren inte längre får lån hos nya aktörer. Då sitter man med en stor summa i lån – som många gånger går till kronofogden.