Vad kostar det att låna?

Förutom att betala tillbaka den summa man lånat ska ju även ränta betalas, vilket ofta är den största kostnaden. Men det är flera faktorer som påverkar hur mycket man behöver lägga på lånet varje månad.

 Ränta: Räntan är det som de flesta tänker på när de ska jämföra lån. Vilken ränta man får beror på bland annat hur stor lånet är, om man har säkerhet och om man har betalningsanmärkningar. (Läs mer om hur man lånar trots betalningsanmärkning påhttp://lanamedbetalningsanmarkning.com/   ).

 Avgifter: Utöver ränta tillkommer det avgifter hos vissa långivare. En uppläggningsavgift är vanlig men därtill kan det tillkomma årliga avgifter eller till och med månatliga. Det kan kallas för expeditionsavgift, fakturaavgift eller liknande. Med andra ord kan ett lån med 4% ränta och låga avgifter vara billigare än ett lån på 3% ränta och höga avgifter.

Räntekostnaden och den totala kostnaden för avgifter under ett år kallas för effektiv ränta och för att hitta det billigaste alternativet bör man denna räntesats jämföras.

 Amorteringstid: Många gånger får man välja själv vilken amorteringstid som man vill ha. Ju kortare desto mer kommer man behöva lägga ut per månad. Men fördelen är då att lånet är återbetalat snabbare vilket gör att man sammanlagt betalar mindre i räntekostnad. Det finns även amorteringsfria alternativ vilket gör att den totala månadskostnaden blir lägre då ingen amortering behöver betalas.

 Rörlig eller fast ränta – Har man en fast ränta vet man exakt hur stor räntekostnaden kommer bli månad för månad. Det är en trygghet men man får betala för detta med en ränta som oftast är något högre än den rörliga räntan. Har man däremot rörlig ränta blir det svårare att planera exakt hur mycket som ska avsättas till lovet vardera månad. Fördelen är i detta fall att man kan få riktigt låg ränta.